muhasebe

Vergi Türleri

Vergiler genel olarak konuları itibariyle aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır.

Mal ve hizmetlerden alınan vergiler:

REKLAM

Katma Değer Vergisi
Damga Vergisi
Özel Tüketim Vergisi
Gümrük Vergisi
Şans Oyunları vergisi
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi
Özel İletişim Vergisi
Harçlar
Belediye Vergileri

Servet üzerinden alınan vergiler:

Motorlu Taşıtlar Vergisi
Veraset ve İntikal Vergisi
Emlak Vergisi

Gelir üzerinden alınan vergiler:

Gelir Vergisi
Kurumlar Vergisi

Gelir Üzerinden Alınan Vergiler: Kişi veya kuruluşların çeşitli işlemlerden elde ettikleri gelirleri üzerinden gelir vergisi kanunnda belirlenen oranlarda alınan vergilere gelir vergileri denir.

Gelir Vergisi:

Vergi gerçek kişilerin elde ettikleri kazançlar üzerinden alındığı için gelir vergisi adı ile anılmaktadır.

Gelir Vergisinin Özellikleri: Bu vergiler bir yıl boyunca gerçek ve tüzel kişilerin kazançları üzerinden alınan vergilerdir. Gelir üzerinden alınan vergiler, vergiler içerisinde önemli bir paya sahiptir. Gelirlerin beyanın kontrolü ve takibi önemlidir. Bu hususlara dikkat edildiği sürece vergi gelirlerinden en büyük pay gelir vergilerinden sağlanır. Gelir üzerinden alınan vergiler iki şekilde incelenir. Bunlar, Gelir Vergileri ve Kurumlar Vergileridir.

Gelir Vergisinin Konusu: Gerçek kişilerin bir yıl boyunca elde ettikleri gelir ve kazançları üzerinden alınan vergilerdir. Kamu hizmetlerinin finansmanında en fazla yararlanılan vergi gelir vergisidir. Gelir vergisinin artan oranlı olması, birtakım indirim, muafiyet ve istisnalara uygun olması nedeniyle ve vergi ile ilgili düzenlemelerin, vergi yönetiminin doğru yapılması koşuluyla vergi adaletine uygun olarak daha fazla yarar sağlanabilir. Gelir vergisi dolaysız bir vergidir.

REKLAM